L'Abreuvoir

Home Accomodatie Omgeving Tarieven Links Contact
"L'Abreuvoir" "Drinkplaats voor dieren"

Omgeving:

“La Cité de Carcassonne” ligt op de rechteroever van de rivier Aude.
Het is de grootste vesting van Europa. In de citadel zijn er veel historische gebouwen en het Château Comtal. Er omheen is een dubbele muur. De buitenmuur heeft 16 torens en de binnenmuur heeft 24 torens.

Het is een stad in een stad. Carcassonne staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks 3 miljoen toeristen...

Carcassonne is vaak "la ville aux deux cités", de stad met de twee steden, genoemd ! De stad bestaat inderdaad uit twee belangrijke delen.
Deze twee delen leven al acht eeuwen naast elkaar:
de boven- en vestingstad, la Cité en de benedenstad, la Bastide Saint Louis.
Carcassonne is vaak 'la ville aux deux cités', de stad met de twee steden, genoemd ! De stad bestaat inderdaad uit twee belangrijke delen. Deze twee delen leven al acht eeuwen naast elkaar : de boven- en vestingstad, la Cité en de benedenstad, la Bastide Saint Louis. De Cité van Carcassonne is vooral bekend als middeleeuwse vestingstad. Al in de 6de eeuw voor onze jaartelling werd deze rotsachtige uitloper van de bergen bewoond, eerst door de Galliërs en omstreeks de 3de - 4de eeuw door de Romeinen die er een vestingstad van maakten. Aan de westzijde van de primitieve vesting is in de 12de eeuw door de burggraven van Trencavel een kasteel gebouwd. In de 13de eeuw wordt Carcassonne eerst door Simon van Montfort veroverd tijdens de Albigenzische kruistocht en daarna ingelijfd bij het koninkrijk. Het uitbouwen van de vesting wordt in de 13de eeuw voortgezet met de bouw van de buitenste vestingmuur en de modernisering van de binnenste vestingmuur. Carcassonne verandert hiermee in een onneembare vesting. Nadat in 1659 de Vrede van de Pyreneeën is getekend, verliest de stad haar strategische positie. In de tweede helft van de 19de eeuw wordt Carcassonne grondig gerestaureerd onder leiding van Eugène Viollet-le-Duc en thans staat de stad op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Lagrasse <<   >> Canal du Midi

Lagrasse is het grootste en waarschijnlijk een van de meest pittoreske dorpen in de Corbières. Lagrasse is een klein ommuurd gehucht, uitgehold door de ondiepe Orbieu rivier met zijn prachtige abdij en vooral onaangeroerd door de toeristenindustrie.

Het indrukwekkende Canal du Midi, door de UNESCO op de lijst van werelderfgoed opgenomen, en ontworpen door Pierre-Paul Riquet, is een sterk staaltje van 17e-eeuws technisch vernuft. Het kanaal verbindt de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee en voert u door het centrum van de gastronomisch rijke Languedoc, één van de vruchtbaarste wijngebieden van Frankrijk.
 
Château de Peyrepertuse - Eén van de mooiste voorbeelden van vestingbouw in Corbières ligt op een vijftigtal kilometers van Perpignan. Het kasteel Peyrepertuse is een gebouw met een hoogte van bijna 800 meter. In de reliëfs van de Hautes Corbières steekt het kasteel uit boven het kreupelhout en kijkt het uit op het dorp Duilhac. Bovenaan de ruine kunt u het kasteel van Quéribus zien dat zo'n vijf kilometer verderop ligt. Deze immense burcht is qua oppervlakte ongeveer even groot als Carcassonne. De site van Peyrepertuse werd bezet tijdens de romeinse periode vanaf het begin van de 1e eeuw voor Christus. Neem zeker even de tijd om het panorama te bewonderen. U zult eveneens van hier uit de Middellandse zee kunnen bewonderen.
Château de Peyrepertuse <<   >> Tautavel


Château de Peyrepertuse grenst aan de rotsachtige hoogten van de Hoge Corbières en ligt op een hoogte van 800 meter. Peyrepertuse rijst op te midden van het Mediterrane kreupelhout, beter bekend als de "garrigue" en kijkt uit over het kleine dorp Duilhac-sous-Peyrepertuse. Dit enorme fort beslaat hetzelfde gebied als de citadel van Carcassonne.

Eindeloze zanstranden zijn er te vinden !
De Aude is een deel van de regio Languedoc-Roussillon en een van de zuidelijkst gelegen Franse departementen. Het departement grenst ten noorden aan de Hérault en de Tarn, ten oosten aan de Middellandse Zee, ten zuiden aan de Pyrénées-Orientales en ten westen aan de Ariège en de Haute-Garonne. De Aude is een bijzonder aantrekkelijk deel van Zuid-Frankrijk. In het oosten is het departement 50 km Middellandse-Zeekust rijk: fraaie stranden, mooie badplaatsjes en een heleboel étangs, grote vijvers, onmiddellijk achter de kustlijn. Bovendien is de Aude een historisch erg boeiende streek: het was ooit het land van de katharen, de ‘reine ketters’ die op een onmenselijke manier werden vervolgd. Maar hun sporen zijn nog altijd zichtbaar vooral voor wie geïnteresseerd is in een stuk boeiende geschiedenis....
 
De Corbières is natuurlijk wereldberoemd door zijn wijn. De goede grond en het uitstekende klimaat zijn perfect voor de wijnbouw. Het gebied is dan ook bedekt met wijnvelden, enorme lappen grond die meeglijden in het glooiende landschap, dat de valleien kenmerkt. In de Corbières liggen echter ook berggebieden zoals de Montagne d'Alaric en de uitlopers van de Pyreneeën. In de bergen liggen vaak oude dorpjes en ruïnes van Middeleeuwse burchten. Een legende vertelt dat de Visigotische koning Alaric II ligt begraven in de Montagne d'Alaric in een grot onder zijn kasteel in Miramont, samen met zijn schatten…
Corbières <<   >> Abdij van Fontfroide


De Corbières in de herfst met zijn unieke schakering aan kleuren!

Het beroemde "Canal du Midi" met zijn talrijke sluizen leent zich prima voor boottochten, wandelingen en fietstochten.
De abdij van Fontfroide, die zijn naam te danken heeft aan het Zuid-Franse 'Font Freda' dat 'koude bron' betekent, ligt in het midden van een valleitje op ongeveer 14 km van Narbonne. Deze oude cisterciënzer abdij die gesticht werd in de XIe eeuw werd smaakvol heringericht. Fontfroide ligt geïsoleerd in een vallei van het massief van de Corbières en is één van de grootste cisterciënzer abdijen in Frankrijk. In 1146 werd het een cisterciënzer abdij. Het grootste deel van de gebouwen werden opgericht in de XIIe en XIIIe eeuw. De abdij nam actief deel aan de inquisitie tegen de Katharen en kende daarna een welvarende periode. De monniken van de abdij speelden ook een belangrijke rol in de strijd tegen de Katharen. Tegenwoordig leven er geen monniken meer in de abdij, maar u kan wel deze prachtige gebouwen bezoeken. Fontfroide is eveneens gekend omwille van haar rozentuin, die de grootste is van Zuid-Frankrijk, de tuin vol geuren en de tuin met de bijnaam « de la portion Cule » omdat het beplant is met cipressen, olijfbomen en irissen.
 
De Pyreneeën - De bergketen, die van zee naar zee strekt en de grens vormt tussen Spanje en Frankrijk, ontstond tussen 380 en 280 miljoen jaar geleden. Spanje werd met enorme krachten tegen Frankrijk aangedrukt, waardoor het gebergte ontstond en in de loop der tijden werden de Pyreneeën door erosie uitgesleten.
Pyreneeën <<   >> Tautavel


De bergketen, die van zee naar zee strekt en de grens vormt tussen Spanje en Frankrijk, ontstond tussen 380 en 280 miljoen jaar geleden. Spanje werd met enorme krachten tegen Frankrijk aangedrukt, waardoor het gebergte ontstond en in de loop der tijden werden de Pyreneeën door erosie uitgesleten.

Tautavel (Pyrénées-Orientales) is een dorp in de Corbières dat tussen de bergen en de zee aan de voet van de Pyreneeën ligt. In 1971 kreeg Tautavel bekendheid door de ontdekking van de 450.000 jaar oude fossiele schedel van de Man van Tautavel...
Tautavel (Pyrénées-Orientales) is een dorp in de Corbières dat tussen de bergen en de zee aan de voet van de Pyreneeën ligt. In 1971 kreeg Tautavel bekendheid door de ontdekking van de 450.000 jaar oude fossiele schedel van de Man van Tautavel. In het Europees Prehistorisch Centrum in Tautavel worden in het museum de overblijfselen getoond die behoren tot de best bewaarde in Europa. Dit is een geweldig hulpmiddel bij voorlichting aan het grote publiek over de wetenschappen die verbonden zijn met archeologie, en in het bijzonder over de prehistorie gedurende de periodes van het mediterrane kwartair. Meer dan 1.500 m2 tentoonstellingsruimte ...Het Prehistorisch museum laat u in 22 zalen kennis maken met de Man van Tautavel, de oudste man ooit gevonden op Frans grondgebied (- 450.000 jaar). De buitengewone collecties van het prehistorisch museum worden om dit verre verleden voor het publiek begrijpelijk te kunnen maken getoond met behulp van de moderne hulpmiddelen voor musea. Een levendig en meertalig bezoek ...De individuele ontvangers (Frans, Catalaans, Engels, Duits, Nederlands en Spaans) geven u in elke zaal van het museum duidelijke en leerzame uitleg. Tijdens de opgravingsperiodes (van april tot september) is er een digitale verbinding met de grot om vanuit het museum rechtstreeks de ontdekkingen van de archeologen mee te kunnen beleven. Reconstructies op natuurlijke grootte ...Dankzij de getrouwe reconstructies van taferelen uit de Prehistorie duikt u onder in het hart van de vallei van Tautavel en maakt u een fantastische reis te midden van mensen, dieren en landschappen. Een reconstructie op natuurlijke grootte van de Caune de l'Arago (de plaats waar de Man van Tautavel werd ontdekt) maakt het mogelijk u onder te dompelen in de authentieke leefomgeving van deze voorouder....
Castelnaudary is waarschijnlijk het meest bekend om haar boerenschotel van bonen met verschillende vleessoorten bekend als Cassoulet. De voorbereiding hiervan kan twee of meer dagen in beslag nemen en het is een geweldig gerecht voor de winter. De traditionele bereiding geschiedt in een aardewerken schaal uit Issel genaamd cassoule, vandaar de naam van het gerecht. Het bevat sperziebonen uit Pamiers of Lavelanet, eend, ganzenvlees in vet, knoflook worstjes, varkensvlees, worstjes uit Toulouse en schapenvlees. Deze ingrediënten worden niet allen tezamen gebruikt, maar slechts een combinatie hiervan. Het wordt geheel op traditionele manier bereid en het schijnt dat het essentieel is dat het in een bakoven wordt gegaard die aangemaakt is met biezen afkomstig van de Montange Noire. In de stad bevinden zich een aantal mooie oude herenhuizen, een gerestaureerde windmolen en een 18e eeuwse vuurtoren. Het is echt aangenaam om een paar uurtjes in Castelnaudary door te brengen onder het genot van een kopje koffie of om te winkelen op de markt. De stad vormt nu een belangrijke commerciële spil voor het glooiende agrarische landschap van Lauragais en omstreken. Net zoals het Canal du Midi destijds in de 17e eeuw van belang was voor het waterverkeer; agrarische en vervaardigde producten konden hierdoor gemakkelijker worden geëxporteerd en de periode werd gekenmerkt door welvaart. Het Grand Bassin in de stad is het grootste open watergebied in het kanaal, 7 hectare groot, en is nu de voornaamste recreatie haven. Het meest flatterende stadsaanzicht is nog steeds dat van het Grand Bassin. Hierdoor het lijkt sprekend op een stad van een Grieks eiland, met haar oude huizen op de rand van de kliffen.
Castelnaudary <<   >> Minerve


De stad Castelnaudary is gelegen in het breedste deel van de zogenaamde "Sillon Lauragais" in het departement van de Aude tussen Toulouse en Carcassonne, wereldberoemd vanwege naar men beweert het auteurschap van de Cassoulet.

Ieder dorpje heeft wel z'n charme, hier bijvoorbeeld een blik in een van de smalle straatjes van Minerve!
Minerve, een van de mooiste dorpjes in Frankrijk, strekt zich uit op een voorgebergte dat uitsteekt boven een droog en ingesneden gebied van kloven. Het stadje is zeer pittoresk en telt vele rariteiten zoals natuurlijke bruggen. Een van de Mooiste Dorpen van Frankrijk. Aan het einde van de kloven La Cesse en Le Briant, op de rand van een kalkplateau omboord met steile hellingen ligt het dorp Minerve in een prachtig, onrustig mineraallandschap. Het bestaan van dit dorp gaat hoogstwaarschijnlijk verder terug dan de burcht van de burggraaf van Minerve die in de 11de eeuw gebouwd werd. De burcht, die via een ophaalbrug met het kalksteenplateau verbonden was, was één van de kathaarse vestingen bestormd door Simon van Montfort in 1210. Naast de vestingen van het kasteel van de 12de eeuw, is de put St Rustique een bezoekje waard, want het is door de vernieling van deze put dat Minerve zich heeft moeten overgeven. Breng ook een bezoek aan de romaanse kerk waarvan sommige overblijfselen dateren uit de 5de eeuw en het archeologische museum. Slenter door de dorpstraatjes omzoomd met sober gebouwde oude huisjes in kalksteen en proef de lokale wijn die de wijnbouwers hier al eeuwen lang verbouwen.
Het Lac de la Cavayère (Cavayere meer) is een groot stuwmeer, niet ver van Carcassonne, dat werd gebouwd in 1988. Het is omgeven door een prachtig mediterraan landschap en is verspreid over 40 hectare. Een wandelpad loopt helemaal rond het meer, dat is een wandeling van ongeveer anderhalf uur. Er zijn twee stranden (een zandstrand en een kiezelstrand), die geschikt zijn om te zwemmen en zijn continu bewakers aanwezig tijdens de zomer, ook is er een speelplaats voor kinderen met allerlei voorziening zoals bijv. trampolines etc... , tevens een groot avonturenpark O2, gemaakt van touwen tussen de bomen waar je op kan klimmen, glijbaan en schommel, met inbegrip van een lange 'slide' over een deel van het meer zelf. Bij O2 in Carcassonne, zijn touwen gespannen tussen bomen om een avonturenpark maken / sport, het zogenaamde Acro-tak. Het avontuur begint met een korte training en alle klimmers zijn uitgerust met een veiligheidsharnas. Je hebt 2 korte touwen vastgemaakt aan je harnas en op een gegeven moment ten minste een van de touwen moet worden gehecht aan de zekerheids touwen die bij ieder onderdeel aanwezig zijn van het avonturenpark. Klimmers krijgen ook een bevestiging die hecht aan sleeptouwen, zodat u kunt glijden tussen de bomen. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden, met een groot aantal beklimmingen / glijbanen voor kinderen vanaf 6 of ouder. Als u en uw kinderen de instructies volgen, bestaat er geen gevaar.  Bij O2 ga  je vaak enkele meters in de lucht en een aantal van de klimmetjes zijn bijzonder uitdagend, op de zwarte route bijvoorbeeld zijn een aantal van de stappen 'swing precariously' als je er over loopt en je moet behoorlijk fit om omhoog te klimmen enkele van de touwladders en bomen....
Lac de la Cavayère <<   >> Limoux


Lac de la Cavayère, het recreatie meer bij Carcassonne, u kunt er terecht voor een aangelegd strandje met veilige zwemmogelijkheden, avonturenpark, midgetgolf, bootverhuur en wandelen/fietsen.

Limoux staat bekend om haar Blanquette de Limoux en haar bruisende Carnaval.
Limoux is een mooie plaats met een ongekend gevoel voor plezier. De stad bouwt graag onbevangen een feestje. Terwijl de stad op zich al een bezoekje waard is, is het tevens een uitstekende uitvalsbasis om de historie van de regio te ontdekken, ideaal gelegen om de kust en de bergen te verkennen en om enkele van de mooiste wandelingen in Frankrijk te ondernemen. In het centrum van de stad bevindt zich de Place de la République, een groot plein met enkele mooie stenen arcades en een aantal ambachtelijke huizen. Limoux ligt aan de Aude rivier en de oevers zijn bekleed met grote huizen, vooral aan de oostzijde, het zogenaamde Petite Ville. Het café gebeuren overheerst in Limoux waar eten en drinken een voornaam cultureel tijdverdrijf zijn.
Keuzemogelijkheid voor onbeperkt bellen (vaste nrs.) en internet € 10,00 p/w.

Alle informatie over het gebied de Aude vindt u op onze andere website door op onderstaande foto te klikken!

Highlights in de Aude